Bananen cupcakes met karamel en botercrème

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 (4 / 5)
  • 1xGedeeld
  • 12Porties
  • 25 minBaktijd
  • 1 uurBereidingstijd
  • 0Wachttijd
Print recept

Bananen cupcakes met karamel en botercrème


Ingredienten

Benodigdheden

Kom
3
Mixer
1
Papieren vormpjes
12
Pan
1
Pannenlappen/overhandschoenen
2
Spuitzak
1

Stap voor stap

  • Cupcakes:

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
    2. Doe papieren cupcake vormpjes in de bakvorm.
    3. Meng in schaal 1 het cakemeel, bakpoeder, zuiveringszout, zout en kaneel met een vork.
    4. In een tweede kom meng je de geprakte bananen met karnemelk en het vanille-extract.
    5. In een derde kom meng je op medium snelheid de boter met bruine suiker totdat het luchtig is. Voeg daarna één voor één de eieren toe en meng totdat ze volledig opgenomen zijn.
    6. Verlaag de mixersnelheid naar laag.
    7. Voeg de helft van het cakemeelmengsel toe, vervolgens het bananenmengsel en als laatste de rest van het cakemeelmengsel.
    8. Meng net genoeg om alles op te nemen. Verdeel het mengsel in de papieren vormpjes.
    9. Bak gedurende 20 minuten in de oven.
    10. Denk eraan om na 10 minuten de muffinvorm om te draaien. Mocht je temperatuur warmte of koude vallen hebben dan bakt alles egaal.
    11. Laat ze vervolgens 3 minuten afkoelen, voordat je de cupcakes uit de vorm haalt en verder laat afkoelen. (Ze moeten afgekoeld zijn voor je de boter crème aanbrengt.)

    Karamel botercrème

    1. Meng 65 gram suiker met het water in een pannetje.
    2. Verhit totdat de suiker is opgelost en laat aan de kook komen.
    3. Kook door totdat het verkleurd is naar een donker amberachtige kleur. Haal van het vuur af, Doe handschoenen aan (tegen hete spetters) en voeg de slagroom voorzichtig toe terwijl je blijft roeren totdat de suiker is opgelost.
    4. Mix de boter luchtig in een schaal. In een tweede schaal meng je de rest van de suiker met de eiwitten.
    5. Verhit de kom boven een pan met kokend water (au-bain-marie) totdat de suiker volledig is opgelost. Blijf daarbij met een garde kloppen.
    6. Haal het van het vuur en meng met een elektrische mixer verder, waarbij je op lage snelheid start en eindigt op de hoogste stand, totdat er pieken gevormd zijn.
    7. Verdeel je boter in drieën.
    8. Verlaag je mixersnelheid naar medium en voeg je boter mengsel in drie porties toe. Mix goed na elke toevoeging.
    9. Schenk het vanille-extract erbij en meng weer goed.
    10. Zet de mixer op de laagste stand en voeg heel geleidelijk de karamelsiroop aan je mengsel toe.
    11. Schep de botercrème in een spuitzak en spuit in een mooie twirl op de cupcake.